Sjalkrage

I vintras virkade jag en sjalkrage som jag tänkte dela med mig av mönstret här idag. Hoppas ju att det är långt kvar innan man behöver använda den.

Det viktigaste att tänka på är att jag medvetet har virkat riktigt löst för att få den mjuk , fluffig och mysig.

 

Garn: Split från Järbo garn

Åtgång: lite drygt 3 nystan

Virknål: 8

Lägg upp 21 lösa lm

V1. 20 fm

Alla varv vänds med 1 lm

V2-74 20 fm i bakre maskbågen

Lägg kortsidorna mot långsidorna så du bildar ett V fram.

Börja längst ner i spetsen på V. Virka ihop de båda med 20 fm, fortsätt sedan  med 1 fm i varje varv runt tills du kommer till nästa sida av V, där du åter virkar ihop med 20 fm.

3 lm, 1 st i varje fm runt tills du åter kommer till spetsen, där virkar du 2 st i de 3 lm i början av varvet.

Virka 2 fm i sista stolpens långsida , därefter 1 fm i varje st. Fäst alla trådar.

Dekorera ena sidan med stora knappar.

Vik ner sjalen.

Om du har några funderingar på hur man virkar ihop den så gå in på detta inlägg:

https://pysselnetan.wordpress.com/2016/10/24/rata-ut-fragetecken

 

Jag vill inte att ni säljer vidare mitt mönster eller virkade saker efter mina mönster. Endast ge bort till nära och kära.

Tveka inte att höra av er om det är något ni undrar över.

pysselnetan@ gmail.comimage

Författare: Pysselnetan

Mitt största pysselområde är virkning men visst kan det bli lite av varje. Älskar allt inom handarbete

64 reaktioner till “Sjalkrage”

  1. Ska se om jag kan beskriva enkelt. Du har nu en lång sjal med två kortändar. Tänk dig att du lägger den runt halsen och lägger sjalen i kryss framtill så båda kortändarna ligger mot en långsida och du får ett V framtill som på bilden.

   Gilla

   1. Hej.
    Jag håller på att virkar en sjalkrage
    Då har jag en fråga. Kan man virka sjalkrage i garn som heter lollipop hade bara det hemma. Mvh Therese 😍

    Gilla

   2. Hej! Går säkert alldeles utmärkt. Om du vill ha den fluffig så tänk på att ta en större virknål än som rekommenderas. Och hur många maskor och varv räknar du lätt ut genom att mäta dig fram. Läs inlägget ” räta ut frågetecken ” så ser du vilka mått jag brukar göra efter.
    Lycka till
    Kram Agneta PysselNetan

    Gilla

 1. Hej har nu virkat 2 sjalkragar av ditt mönster så roligt. Tack för att du delar med dig av dina fina möster.
  Kram
  Marie-Louise

  Gilla

 2. Hej tänkte virka den i ett annat garn. Jag undrar vad det är för mått på sjalen, de 20 maskorna, hur många cm det är ungefär och sen hur lång den är efter 74 varv?

  Gilla

 3. Dum fråga kanske, men ska man ha denna över en vanlig tröja inomhus eller är meningen att man ska ha den som en halsduk när man är ute? Ser väldigt mysig ut.

  Gilla

  1. Hej!
   Sjalkragen är till för att ha under en jacka eller kappa ute när det är kallt men ändå se lite elegant ut. Var min tanke från början. Men naturligtvis kan man göra den lite tuffare eller sätta sin egen prägel på den.
   Med vänlig hälsning, Pysselnetan

   Gilla

  1. Hej Malin!
   Jag håller på att sammanställa lite fakta om sjalkragen. Både hur man sätter ihop den och hur man lätt gör om den till barn. Håll ut , det bör komma under dagen. Kram pysselnetan

   Gilla

 4. Hej Agneta. Var på Lerdalaboden i Jönköping idag (tisdag 25/10) för att handla garnet ”Split”, men de hade inte det utan de tipsade om garnet ”Siri”. När jag betalade, sa en i kassan…” Nu kan du åka hem och virka en sjalkrage..” 😃. Det var fler än jag som varit där och frågat efter ” Split”. Kramar ❤❤

  Gilla

 5. Snälla hur
  gör man när man blivit beroende att virka den här sjalkragen,helt besatt,skämtåsido tack och kram.

  Gilla

 6. Jag som har STICKAT sedan jag var 4 år gammal och aldrig lyckas med nånting jag försökt virka måste verkligen försöka mig på denna konstform ännu en gång! Jag kanske kan hoppas på en youtubetutorial eller lite pedagogiska bilder som stöd…? Jättevackert mönster! ❤️ /Anna

  Gilla

 7. Så snygg. Älskar att virka men saknar kreativitet att skapa mönster. Vilken lycka att det finns duktiga, kreativa och snälla tillverkare som delar med sig av sina alster. Tusen tack.

  Gilla

 8. Hej! Hur jag än försöker förstår jag inte hur jag ska vika den. När jag vikt som jag tror är hålet där jag tror huvudet ska ut som för en Barbie dickas huvud. Du kan inte lägga upp en bild på hur du gör?

  Gilla

 9. Hej ja selv i Danmark er din opskrift et hit 😊 Hvor meget garn har du brugt til sjalskraven ? Skøn opskrift 😊

  Gilla

 10. Hej Var länge sen jag virkade, blev så sugen när jag såg den här sjalkragen. Nu har jag gjort en. Hur kul som helst,så nöjd med resultatet. Tack för ett bra mönster,det blir med all säkerhet fler.

  Gilla

 11. Hej.
  Har precis börjat att virka denna fina men jag vet inte om jag gör fel.
  När jag virkar i den bakre maskbågen så blir den dubbel eller hur jag ska förklara, den blir två delad…..har jag gjort helt galet.
  Tack för att du delar med dig av mönstret. Men väldigt tacksam för svar.. Mvh Birgitta

  Gilla

  1. Förstår inte riktigt hur du menar . Men den ska bli vågig eller zickzackig kan man kanske säga . Man brukar kalla det för resårvirkning. Så på din beskrivning så känns det som att du gör rätt.

   Gilla

 12. Virkade klart min första sjalkrage idag, den blev så himla fin! Har redan börjat på min andra! Tusen tack för att du delar med dig av mönstret ❤

  Gilla

 13. Tack för mönstret! 😊 Håller på att virka min första sjalkrage…

  Vill bara meddela att garnet Split från Järbo även säljs under ett annat namn; Molly (från Järbo). Det är exakt samma garn, skillnaden är att Ica endast får lov att sälja Split medan garnbutiker får sälja både Molly och Split. Hittar ni inte Split får ni helt enkelt fråga efter Molly istället! (Jag betalade 15 kr/nystan för Molly.) 😊

  Gilla

  1. Hej Helena! Om du går in på inlägget som heter Räta ut frågetecken . Så visar jag en bild. När du tittar uppifrån på en maska så ser du två bågar. Den bakre maskbågen är den som är längst ifrån dig. När man virkar så fram och tillbaka så bildas det något som kan se ut som resår.

   Gilla

 14. Så fin sjalkrage, och den med spets är också så superfin, har nu virkat båda och flera ska det bli, så roligt att göra egna julklappar ,den med spets har du mönster så man kan göra den till barn eller klart man kanske kan göra den i tunnare garn, har använt vartofta raggsocksgarn blev så fint
  Och stort tack att du delar med dej av dina fina mönster önskar dej en härlig och god jul
  Anneli

  Gilla

 15. Vad roligt att virka sjalkragen! Du tillåter inte heller att jag virkar en för att sälja på julbasar i kyrkan nästa år.

  Gilla

  1. Självklart ska du sälja , när det går till välgörenhet. Jag försöker själv att skänka så mycket jag har möjlighet till för att hjälpa andra. Kram och lycka till.

   Gilla

 16. Jag har lyckats att få ihop 2 kragar och jag är helt frälst i ditt mönster. Nu vet jag nästa års julklappar. Tack för bra mönster och beskrivning.

  Gilla

 17. Hej! Leta dig vidare till mitt inlägg som heter Räta ut frågetecken så hoppas jag att det ska hjälpa dig. Där har jag med hjälp av bilder visat hur man virkar ihop den. Lycka till. Annars får du höra av dig igen. Kram kram

  Gilla

 18. Denna sjalkrage gör jag i vitt tunnare garn o virkar med virknål 2,5. Kanten blir i guld. De ska användas till servettring på min dotters bröllop.

  Gilla

 19. Använde detta mönster, men med ett helt annat garn. Tussah Silk från Onion, eftersom det är ett tunnare garn tog jag 41 luftmaskor istället för 21. Använde virknål 5,5.

  Gilla

 20. Hej!Har aldrig virkat förrut men lyckats göra klart till nu när jag ska virka ihop.Fattar absolut inte hur jag ska göra.V:et o sen längst ner där men hur gör jag!!!Mvh Madde

  Gilla

 21. Hej, jag undrar om du är intresserad av att få din underbara sjalkrage översatt till tyska. Tror den kunde bli succé även där. Jag brukar annars översätta Mijo Crochets och tex AnnaVirkpannas mönster till tyska. Hälsningar, Heike 😊

  Gilla

  1. Hej! Förlåt sent svar. Har legat i lunginflammation . Ja det vore hemskt snällt. Vad vill du ha för att du gör det?
   Tack snälla för att du frågar lilla mig. Jag har just börjat virka efter en tyskvirkbok men skulle aldrig klara översätta själv.
   Mvh Agneta PysselNetan Andersson

   Gilla

 22. Jag vill veta hur många m man lägger upp till barn har ett barnbarn som är riktig halsduk frälst så vore roligt att göra en till henne oxå hon är 5 1/2år tack så jättefina halskragar ❤️

  Gilla

  1. Tack 😊. Men vet inte hur stor en 5 åring är. Lättast är att mäta och lägga upp så många maskor så du får rätt längd. Se tilllägget Räta ut frågetecken. Lycka till !

   Gilla

 23. Exakt vad jag letat efter för mönster. Snygg!
  Nu är sökandet över.
  Dags plocka fram kraftigare nål och garn.

  Gilla

 24. Toppenmönster, tack!
  Jag köpte ”Holly”på Rusta.
  Jag virkar med dubbelt garn, pga att det är tunnare än ”Split”
  Vill bara tipsa till de som inte hittar Split, eller vill virka med Garner man har hemma.🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: